Det fondsparande folket

Gästinlägg: Johanna Englundh, Redaktör Morningstar

Vi svenskar brukar kallas för ett fondsparande folk och enligt Fondbolagens Förenings nya undersökning gjord av Daniel Waldenström äger hälften av den vuxna befolkningen i Sverige fonder direkt hos fondbolag eller via ISK. Men i princip alla vuxna äger fonder i någon form om man inkluderar premiepensionen och avtalspensionen. Varför är fonder en så pass bra sparform då att Sverige genom olika initiativ uppmuntrat till ett sådant utbrett fondsparande?

Den första, och kanske viktigaste, fördelen med att äga fonder jämfört med många andra investeringsalternativ är enkelheten. Du kan sätta upp ett månadssparande och sedan kan du låta sparandet ticka på medan du gör annat i livet. En annan viktig fördel är att du genom fonder får en ordentlig riskspridning från första kronan, det innebär att om ett innehav går dåligt kommer det finnas andra innehav som går bättre. Du blir mindre känslig för hur enskilda bolag går utan det är hela portföljen i sin helhet som är intressant. Enligt lag måste exempelvis en aktiefond investera i minst 16 olika aktier, men vanligtvis finns det många fler än så i en fond. Att det finns många fonder kan vara både en för- och nackdel. Det är positivt då det finns fonder som passar alla typer av sparare, men det kan kännas överväldigande att välja mellan så många fonder.

När man ska välja fond är det bra att kika på tre saker:

Fondens placeringsinriktning, historiska avkastning och avgiften. Placeringsinriktningen är viktigast att kolla på först – vilken typ av fond passar dig? Du ska inte välja en fond bara för att den är billig eller har gått bra historiskt, det måste vara en fondtyp som passar dig och ditt sparande. Kanske en väldigt smal branschfond kan låta intressant, men för många sparare kan det vara bättre att börja med en bredare globalfond samt en Sverigefond för att sedan komplettera med mer nischade fonder senare. En smalare fond kommer alltid ha högre risk än en bredare fond.

Aktiefonder har i sin tur högre risk än blandfonder och räntefonder. Välj den risknivån som passar dig och din riskaptit – i alla marknadslägen. Den historiska avkastningen är ingen garanti för framtida avkastning, men kan ändå ge ett hum över hur fonden/förvaltarna lyckats navigera under olika marknadsklimat. Slutligen är avgiften viktig att kolla upp. Med det sagt ska du inte nödvändigtvis välja den billigaste fonden på marknaden bara för att den är billig, men om du har två exakt likadana fonder och den ena är billigare ska du självfallet välja den billigare.

Mina tre bästa tips för att komma i gång med ett fondsparande:

  1. Gör det bara! Finns ingen idé att vänta.
  2. Sätt upp ett månadssparande så slipper du tänka på att tajma marknaden.
  3. Jämför dig inte med andra och hur deras sparande utvecklas, var stolt över dig själv att du har tagit första steget!

Ska man verkligen spara i fonder nu när marknaden är så osäker?

Svaret på den frågan är väldigt enkel, ja det ska man. Som långsiktig sparare ska man alltid se till att ens fondsparande flyter på, oavsett marknadsläge. Börsen kommer gå upp och ned, vilket i sin tur gör att fonder går upp och ned i värde.

Det man kan se när marknaderna svajar är att en hel del sparare gör tvärtemot vad som är bäst för det långsiktiga sparandet. De väljer att sälja av sina aktiefonder när det, som nu, är stormigt på marknaden och utvecklingen är negativ. Sedan när marknaderna vänder upp igen försöker man komma in igen genom att köpa på sig fondandelar igen. Detta är den absolut sämsta strategin. Det enda detta leder till är att man säljer sina fondandelar billigt och köper in sig dyrt. Det hade vart mycket bättre att göra tvärtom, eller att låta bli att bry sig överhuvudtaget och bara fortsätta månadsspara.

Summa summarum – det kan kännas svårt att veta exakt vilken fond man ska välja när man ska börja fondspara, men det viktigaste är faktiskt att man börjar överhuvudtaget. Välj hellre en bredare fond till att börja med, och byt ut i framtiden om du känner att det valet inte passar dig längre eller lägg till fler fonder. När du väl vågat dig in i fondvärlden tycker jag att du ska fråga dina vänner och familj för att se hur de sparar, kanske du kan inspirera andra till att också våga ta första fondsteget!


Johanna Englundh Redaktör, Morningstar

Sluta betala onödiga avgifter på ditt fondsparande

Sluta betala onödiga avgifter

  • Spara till Sveriges lägsta avgifter
  • Alla dina favoritfonder utan plattformsavgift
  • Säker inloggning med BankID